Oligocene tuffs at Domžale, the Ljubljana basin, Slovenia - Kralj, Polona (Geologija, 2000)
V ljubljanski kotlini do sedaj še nismo našli predornin oligocenske starosti. Pri Domžalah prevladujejo drobnozrnati tufi, med njimi pa se pojavljajo tudi debelozrnati in lapilni tufi. Glavna sestavina tufov so črepinjice vulkanskegastekla. Sestava tufov je riolitna. Spremembe se odražajo predvsem vkristalizaciji glinenih mineralov - kalcijskega montmorillonita in illita.
Keywords: Domžale; klastične kamnine; oligocen; predornine; vulkanske kamnine