Primary healthcare nurses' perceptions about their ability to utilise electronic health records - Tengeh, Laura Ngweh (Obzornik zdravstvene nege, 2022)
Uvod: Uvedba in uporaba elektronskih zdravstvenih kartotek (EZK) predstavlja globalen izziv kljub številnim prednostim, povezanim z njihovo uporabo. Namen raziskave je bil raziskati sposobnosti uporabe EZK medicinskih sester v primarni zdravstveni dejavnosti.Metode: Za zbiranje podatkov smo uporabili lasten vprašalnik na vzorcu 71 medicinskih sester (63-odstotna stopnja odziva) v izbranih ustanovah primarnega zdravstvenega varstva v podstrukturi Northern-Tygerberg, v mestu Cape Town.Rezultati: Rezultati raziskave kažejo, da 59 anketirancev (83 %) ocenjuje, da so vešči uporabe EZK v primarni zdravstveni dejavnosti. Skoraj dve tretjini medicinskih sester (46 oz. 4,8 %) uporablja EZK za potrebe zdravstvene dokumentacije, 45 (63 %) medicinskih sester uporablja EZK za shranjevanje, pridobivanje in prenos podatkov, 44 (62 %) medicinskih sester je sposobnih oblikovati diagram poteka, 38 (53,5 %) medicinskih sester zna dostopati do baz podatkov in 38 (52,1 %) medicinskih sester zna pretvarjati elektronske datoteke za rabo z različnimi aplikacijami. Vendar pa kar 33 (46,5 %) medicinskih sester ni bilo prepričanih o svojih računalniških spretnostih za ustvarjanje večpredstavnostnih datotek. Rezultati se razlikujejo po posameznih oddelkih zdravstvene nege. Kar 62 (87,3 %) anketirancev v pediatrični oskrbi in 59 (83,1 %) anketirancev na področju reproduktivnega zdravja, oskrbi odraslih in na področju obvladovanja virusa HIV izkazuje veščine za uporabo EZK. Srednje medicinske sestre svoje spretnosti uporabe EZK ocenjujejo bistveno nižje (58 %) kot diplomirane medicinske sestre (92 %) (p = 0,028).Diskusija in zaključek: Čeprav večina anketirancev v raziskavi meni, da je vešča uporabe EZK v primarni zdravstveni dejavnosti, je potrebno zagotoviti boljšo dostopnost do računalnikov in stalno usposabljanje osebja. Potrebne so nadaljnje kvalitativne raziskave, ki bi osvetlile težave in ovire, ki vplivajo na veščine medicinskih sester za uporabo EZR v zdravstvenih ustanovah.
Keywords: electronic health records; elektronske zdravstvene kartoteke; medicinske sestre; nurses; perceived skills; primarno zdravstveno varstvo; primary health care; samoocena sposobnosti