Redevelopment of a manufacturing factory in an energy generation plant with wood biomass - Cefalo, Raffaela (Geodetski vestnik, 2023)
Proizvodno podjetje, ki zaradi gospodarske krize uporablja zastarele procese in tehnologije, ocenjuje možnosti za preusmeritev v energetiko. V prispevku je predstavljena skrbna analiza lokalnih virov na goratem območju Karnija (Italija) na podlagi ugotavljanja razpoložljive lesne biomase z instrumenti geografskega informacijskega sistema (GIS). Biomaso je mogoče izkoriščati v obratih za proizvodnjo energije in pomeni dobro možnost z visoko stopnjo dobička, izkorišča tudi prednosti tehnologije daljinskega ogrevanja. Pri presojanju tehnične izvedljivosti je bila za oceno energetskih potreb uporabljena tudi numerična regionalna kartografija, medtem ko na ekonomsko izvedljivost močno vplivajo lokalni predpisi o javnih spodbudah, vzpostavljenih za doseganje okoljskih ciljev, določenih z mednarodnimi pogodbami. Po drugi strani pa je okoljska trajnost takšnih elektrarn pogosto pozitivna, tudi če je povezana z lokalnim kontekstom. Posledično zmanjšanje emisij CO2 je pomembno, če je lokacija kotlovnice pravilno določena, da se optimizira dobavna veriga od gozda do obrata.
Keywords: cogeneration; daljinsko ogrevanje; district heating; GIS; lesna biomasa; soproizvodnja; sustainability; trajnost; wood biomass