Trpinčen otrok v zdravstveni negi - Uranker, Nataša (Obzornik zdravstvene nege, 2000)
Vse oblike trpinčenja pri otroku povzročajo različne razvojne, telesne in psihosocialne motnje. Pogosto je zdravstveno osebje prvo, ki se sreča s trpinčenim otrokom v praksi, zato je pomembno prepoznavati ta pojav in ob tem ustrezno ukrepati. Ker je omenjeni pojav pogojen s številnimi vzroki in se pojavlja v različnih oblikah, so ocena, zdravljenje in ustrezno ukrepanje uspešni le v sodelovanju številnih strokovnjakov, strokovnih služb s področja sociale, zdravstva, policije, sodstva, vzgoje in nevladnimi organizacijami.
Keywords: Battered child syndrome; Child; Child abuse; Child abuse, sexual; Child, hospitalized; Munchausen syndrome; Nursing; otroci; trpinčenje; zdravstvena nega