Un retournement dans la pensée du salut - Osredkar, Mari Jože (Bogoslovni vestnik, 2003)
Način razmišljanja, ki izvira iz spisov Guy-ja Lafona, omogoča predstavo odrešenja. V središču te misli se nahaja vera. Teologalni in etični odnos, neločljivo povezana, sta del vsakega srečanja, v katerem se najdemo. Odnos do Boga rešuje odnos do človeka, ker verovati drugemu pomeni zaupati mu, se mu približati. Vernik, ki v odnosu do vsakega drugega živi odnos do Popolnoma Drugega, živi "odrešeno". Vera v Boga rešuje človeka - mu daje življenje. Torej ni potrebno umreti, da bi bil odrešen. V tem primeru, živeti z in za neko osebo, pomeni živeti z in za vsakega drugega. Tako se življenje z vsakim drugim, v veri, spremeni v Življenje s Popolnoma Drugim. Na ta način vera daje življenje: vabi nas, da živimo skupaj. Tako ona rešuje etični odnos. V "srečanju" lahko torej iščemo začetek in konec našega bivanja; v njem se začnein konča vera in v obravnavanju tega, kar obstaja med ljudmi se antropološke debate sprevržejo v teološko modrovanje.
Keywords: Catholic Church; etični odnos; katoliška cerkev; Lafon, Guy; odrešenje; religion; teološki odnos; vera