Možnosti terapevtske uporabe nanodelcev s strukturo tekočih kristalov kot dostavnih sistemov zdravilnih učinkovin - Prašnikar, Monika (Farmacevtski vestnik, 2025)
Nanodelci s strukturo tekočih kristalov so termodinamsko stabilni nanodostavni sistemi z urejeno strukturo, ki združujejo lastnosti kristalnih trdnih snovi in tekočin. Njihova edinstvena struktura omogoča vgradnjo hidrofilnih, amfifilnih in hidrofobnih zdravilnih učinkovin. Najpogostejše prednosti vgradnje zdravilnih učinkovin v nanodelce s strukturo tekočih kristalov, ki jih lahko oblikujemo za različne načine aplikacije, so zaščita zdravilne učinkovine, prirejeno sproščanje in izboljšana biološka uporabnost. Za peroralno aplikacijo vgrajujemo zdravilne učinkovine v nanodelce s strukturo tekočih kristalov z namenom izboljšanja absorpcije in biološke uporabnosti slabo topnih zdravilnih učinkovin, zaščite nestabilnih zdravilnih učinkovin ali preprečevanja neželenih učinkov. Pri dermalni uporabi sta izraziti prednosti nanodelcev s strukturo tekočih kristalov prirejeno sproščanje in izboljšana permeabilnost zdravilnih učinkovin v globlje plasti tkiva. hkrati nanodelci s strukturo tekočih kristalov omogočajo ciljano zdravljenje raka ali bolezni možganov in prinašajo nove priložnosti dostave cepiv in bioloških učinkovin, kot so proteini, peptidi in nukleinske kisline. Preboj teh nanodelcev v klinično uporabo upočasnjuje predvsem nepredvidljiva kinetika sproščanja zdravilnih učinkovin in pomanjkanje biorelevantnih modelov in študij. Kljub temu so nanodelci s strukturo tekočih kristalov raznovrsten dostavni sistem, ki ponuja priložnost za oblikovanje dostopnih in pacientu prijaznih zdravil.
Keywords: administration routes; cubosomes; heksosomi; hexosomes; kubosomi; lipid-based delivery systems; liquid crystals; metode izdelave; na lipidih osnovani dostavni sistemi; načini aplikacije; nanodelci; Nanomateriali; nanoparticles; preparation methods; tekoči kristali