Ikonoklazem brez-umetnosti brezimnih - Osojnik, Iztok (Primerjalna književnost, 2016)
Članek je priporočljivo brati kot polemično analizo dandanašnjega stanja stvari v svetu in hkrati manifest. Teoretsko se utemeljuje v Heideggrovi filozofiji in na podlagi tega govori o razliki med umetniško ustvarjalnostjo "vsakdanjega brezimnega človeka", ki ga pri ustvarjanju vodi "dogodek", ne pa neoliberalna tržna ideologija ter prizadevanje za simbolnim in dejanskim dobičkom, in njenim nasprotjem, institucionalizirano Umetnostjo kot "kapitalističnim fetišem". Pri tem uvede novo besedno zvezo "ikonoklazem brez-umetnosti brezimnih" in utemeljuje njeno rabo.
Keywords: art; umetnost; society; družba; kapitalizem; capitalism; neoliberalizem; kulturna industrija; ikonoklazem; netržna umetnost; ustvarjalnost; brezimnost; post-etika