Analiza varnosti in zasebnosti oblačnih okolij za BIM - Brelih, Anja (Gradbeni vestnik, 2024)
Z razvojem in integracijo informacijskega modeliranja gradenj (BIM) in skupnih podatkovnih okolij (CDE) v gradbene projekte se pojavlja tudi potreba po upravljanju varnosti in zasebnosti. Sodelovanje med ponudnikom okolja in uporabnikom zahteva zaupen odnos in spoštovanje standardov. Standard ISO 19650-5 uvaja smernice za varnostno ozaveščen pristop k upravljanju informacij, vendar še vedno ni jasno, kako posamezni ponudniki te smernice upoštevajo. Okolja BIM in CDE vsebujejo občutljive informacije o gradbenih projektih, tako da morata biti varnost in zasebnost prednostna naloga ponudnikov, z izbiro pravega in zaupanja vrednega okolja pa tudi uporabnikov. Pomembno je, da uporabniki ocenijo vsako rešitev in sprejmejo informirano odločitev o tem, komu bodo zaupali svoje podatke. Članek ponuja pregled mehanizmov varnosti in zasebnosti, ki jih je treba upoštevati pri upravljanju informacij in se uporabljajo za zagotavljanje zaupnosti, celovitosti in razpoložljivosti podatkov. Prav tako v članku podamo okvir za zagotavljanje varnosti in zasebnosti, s katerimi se izboljša vidik varnosti in zasebnosti z dosledno obravnavo vseh varnostnih ravni. Priporočilo za ponudnike je, da morajo objaviti jasne in jedrnate informacije o svojih varnostnih politikah in postopkih, za uporabnike pa, da bi morali biti ozaveščeni in konkretni glede lastnih zahtev po varnosti in zasebnosti ter izbrati rešitev, ki ustreza njihovim potrebam.
Keywords: building information modeling; common data environment; informacijsko modeliranje gradenj; information management; privacy; security; skupno podatkovno okolje; standardizacija; standardization; upravljanje informacij; varnost; zasebnost