Sove Pohorja - Božič, Luka (Acrocephalus, 2000)
Članek obravnava sovjo favno na Pohorju. Do sedaj je bilo registriranih 10 vrst sov; 4 vrste so bile ugotovljene kot gnezdilke: lesna sova Strix aluco, mali skovik Glaucidium passerinum (na Pohorju ponovno odkrit leta 1993), koconogi čuk Aegolius funereus (na Pohorju ponovno odkrit leta 1996) in mala uharica Asio otus; 1 vrsta, čuk Athene noctua, se pojavlja kot naključni gost in na Pohorju najverjetneje ne gnezdi; 5 vrst pa v zadnjem času na Pohorju ni bilo ugotovljenih in zanje obstajajo le zgodovinski podatki s konca 19. st. inzačetka 20. st.: pegasta sova Tyto alba, veliki skovik Otus scops, velika uharica Bubo bubo, kozača Strix uralensis (pričakovana vrsta) in močvirska uharica Asio flammeus. Zelo zanimiv habitat za sove na Pohorju je okolica visokih barij (združba Sphagno-Piceetum), kjer si življenjski prostor delijo 3vrste sov: lesna sova, mali skovik in koconogi cuk. Nove so ugotovitve zgornje meje višinske razširjenosti čuka (777 m) in male uharice (1.450 m) terspodnja meja višinske razširjenosti malega skovika v negnezditvenem obdobju(310 m).
Keywords: bird; Birds; ptice; Ecosystem; ornitologija; sove; Pohorje