Koncept etnične enodimenzionalnosti francoskega državljanstva v pogojih globalizacije - Pikalo, Jernej (Teorija in praksa, 1999)
Članek poskuša osvetliti naravo francoskega državljanstva v pogojih globalizacije. Francosko državljanstvo je specifičen fenomen, kajti francoska revolucija je uvedla novost v pojmovanju državljanstva, politično-ideološki princip sprejemanja v politično skupnost. Če bi ta princip v celoti veljal, potem Francija ne bi smela imeti problemov z napetostjo med etnijo in državo. Realnost pa kaže, da Francija izvaja eno najbolj nasilnih oblik asimilacije. Esej poskuša osvetliti ta paradoks in raziskati izvore francoske etnične identitete. V zadnjem delu eseja je podano videnje vpliva globalizacije na naravo francoskega državljanstva.
Keywords: državljanstvo; France; Francija; globalizacija; globalization; narodna pripadnost; narodna identiteta