Pljučna funkcija pri bolnikih z okvaro hrbtenjače po končani primarni rehabilitaciji - Žen Jurančič, Marijana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2014)
Izhodišče: Pljučna funkcija je pogosto prizadeta pri bolnikih z okvaro hrbtenjače. Stopnja okvare je odvisna od višine in popolnosti lezije, starosti in spola bolnika ter pridruženih pljučnih bolezni. Z višjo stopnjo okvare se nižajo vrednosti forsirane ventilatorne kapacitete (FVC % forced ventilatory capacity) in forsiranega ekspiratornega volumna v prvi sekundi (FEV1 % forced expiratory volume in first second). Na ravni okvare vratnega dela in visoke prsne okvare hrbtenjače prevladuje povečan parasimpatični tonus v pljučih zaradi prekinitve simpatične inervacije, kar vodi v povečan tonus gladkih mišic v malih dihalih z zmanjšanim premerom malih dihalnih poti. Namen študije je bil potrditi, da se z višjo stopnjo okvare hrbtenjače forsirana ventilatorna kapaciteta niža, prav tako pa tudi indeks Tiffeneau (IT) kot kazalnik obstrukcije. Metode: V raziskavo smo vključili 55 oseb z okvaro hrbtenjače po odpustu s primarne rehabilitacije. Glede na raven okvare smo jih razdelili v tri skupine. V prvi skupini je bilo 20 bolnikov z okvaro vratne hrbtenjače (od tega 15 moških), v drugi skupini je bilo 15 bolnikov (14 moških) z okvaro visokih ravni prsne hrbtenjače (TH1%TH6), v tretji skupini pa je bilo 20 bolnikov z okvaro nižjih ravni prsne oziroma ledvene hrbtenjače (17 moških). Po standardnem postopku in kalibraciji smo naredili spirometrijo (Viasys healthcare). Izmerili smo forsirano ventilatorno kapaciteto in forsirani ekspiratorni volumen ter glede na standarde NHANES II izračunali indeks Tiffeneau. Rezultati: Pri analizi dobljenih vrednosti forsirane ventilatorne kapacitete smo ugotovili, da med bolniki z okvaro vratne in višjih ravni torakalne hrbtenjače ter bolniki z okvaro na nižjih ravneh (od vključno sedmega prsnega vretenca navzdol) obstajajo statistično značilne razlike ( p = 0,0145). Pri analizi vrednosti indeksa Tiffeneau statistično značilne razlike ni bilo. Zaključek: Forsirana ventilatorna kapaciteta se niža z višino okvare. Spirometrija je premalo občutljiva metoda za spremljanje pljučne obstrukcije pri osebah z okvaro hrbtenjače nad ravnjo TH6.
Keywords: forced ventilatory capacity; forsirana ventilatorna kapaciteta; indeks Tiffenau; obstruction; obstrukcija; okvara hrbtenjače; spinal cord lesion; spirometrija; Spirometry; Tiffeneau index