Minority topics, ethnic questions and their potential for memory work in schools - Wutti, Daniel (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2021)
Različne spominske pripovedi in spomini se soočajo v določeni hierarhiji. Dramatični dogodki zadnjega stoletja se v demokratični in pluralistični družbi različno razlagajo, različne družbe pa podajajo različne hegemonistične pripovedi in proti-pripovedi. V avstrijski dvojezični regiji Kärnten/Koroška sta bila nedavno izvedena dva raziskovalna projekta na temo kulture spomina v okviru izobraževanja. Oba projekta sta se osredotočila na domnevno preoblikovanje obravnave kulture spomina v bolj vključujoč diskurz znotraj pedagoškega procesa. Pričujoči članek opisuje omenjena projekta in nove perspektive, zasnovane na podlagi zbranih podatkov s poudarkom na etničnih vidikih in vprašanju manjšin v kulturi spomina. V zaključku članek ponuja priporočila za obravnavo omenjenih vprašanj v okviru sodobnega šolskega kurikuluma.
Keywords: Avstrija; etničnost; Koroška; kultura spomina; manjšine; spomin drugih; šolstvo; zgodovinsko-politično izobraževanje