Mapping the spatial distribution of air pollutants in Quang Ninh province (Vietnam) using Sentinel 5P data - Trinh, Le Hung (Geodetski vestnik, 2024)
Vietnam je z mineralnimi viri bogata država, pri čemer so zaloge premoga, ki znašajo približno 8,6 milijarde ton, skoncentrirane predvsem v premogovnem bazenu province Quang Ninh. Poleg gospodarskih in družbenih koristi ima premogovništvo tudi negativne vplive na okolje, kot sta onesnaževanje zraka in vode. Onesnaženost zraka na območjih premogovništva resno vpliva na zdravje ljudi in okolje. V študiji so predstavljeni rezultati kartiranja četrtletnih kart prostorske porazdelitve onesnaževal zraka v provinci Quang Ninh, vključno s CO, NO2, O3 in SO2, na podlagi podatkov Sentinel 5P TROPOMI. Podatki Sentinel 5P TROPOMI o četrtletnih koncentracijah onesnaževal zraka v celotnem letu 2023 so bili zbrani s platformo za računalništvo v oblaku Google Earth Engine (GEE) in nato povprečeni po četrtletjih. Rezultati ocene onesnaženosti zraka iz podatkov daljinskega zaznavanja so primerjani z mejnimi vrednostmi osnovnih parametrov v zraku v predpisu QCVN 05:2013/BTNMT (Državni tehnični predpis o kakovosti zraka). Analiza rezultatov kaže, da vse koncentracije CO, NO2, O3 in SO2 v provinci Quang Ninh leta 2023 presegajo predpisane v QCVN, zlasti v južni regiji, kjer so skoncentrirani veliki premogovniki. Rezultati študije zagotavljajo pravočasne informacije, ki upravljavcem pomagajo spremljati kakovost zraka na območjih premogovništva.
Keywords: air pollutants; coal mine; daljinsko zaznavanje; onesnaževanje zraka; premogovniki; provinca Quang Ninh; Quang Ninh province; remote sensing; Sentinel 5P TROPOMI; Vietnam