The prevalence of sarcopenia in older adults living in Western Slovenian nursing homes - Zerbo Šporin, Dorjana (Anthropological notebooks, 2022)
Sarkopenija je s staranjem povezana bolezen skeletnih mišic, za katero je značilna izguba mišične mase in delovanja. Sarkopenija pri bolniku poveča tveganje za pad-ce, zlome, hospitalizacijo, potrebo po trajni oskrbi in zgodnejšo smrt. S staranjem populacije se pričakuje porast sarkopenije in njenih posledic, s tem pa tudi večje družbeno in finančno breme. Namen raziskave je ovrednotiti razširjenosti sarkopenije in hude sarkopenije v domovih starejših občanov zahodne Slovenije s ciljem povečanja prepoznavnosti bolezni in spodbujanja k njenemu širšemu in zgodnejšemu diagnosticiranju. V raziskavo je bilo vključenih 121 oskrbovancev (83.8±7.6 let, 69% žensk). Sarkopenija in huda sarkopenija sta bili potrjeni s pomočjo EWGSOP2 diagnostičnega algoritma. Sarkopenija je bila diagnosticirana pri 25,0 % preiskovancev. Bolezen je pogostejša pri moških (35,1 %) kot pri ženskah (24,1 %). Zaskrbljujoč je podatek, da ima velika večina preiskovancev z diagnosticirano sarkopenijo (90,3 %) že izraženo hudo obliko bolezni, kar nakazuje na smiselnost širokega in rednega testiranja starostnikov. Posameznike s prepoznanim povečanim tveganjem za sarkopenijo je priporočljivo vključiti v prehransko in vadbeno intervencijo z namenom zmanjšanja tveganja za pojav bolezni, že sarkopenične posameznike pa v terapevtske programe s katerimi se zmanjša verjetnost za razvoj hude oblike bolezni.
Keywords: domovi starejših občanov; nursing home; prevalence; razširjenost; sarcopenia; sarkopenija