Od pravnega sistema k pravnemu polju - Štajnpihler Božič, Tilen (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2012)
Prispevek skuša orisati temelje sociološke teorije Pierra Bourdieuja, enega najvidnejših francoskih intelektualcev zadnjih desetletij 20. stoletja, in nakazati, kako nam lahko njegova metodološka izhodišča in specifični pojmovni aparat, ki ga uporablja pri razčlenjevanju družbenih odnosov, pomagajo pri pojasnjevanju dinamike na pravnem področju. V ospredju je Bourdieujev pojem družbeno oziroma pravno polje: tj. strukturiran družbeni prostor, na katerem se posamezni igralci, ki zasedajo različne družbene položaje, medsebojno spopadajo za specifično vrsto kapitala, ki šteje kot valuta na konkretnem polju in obenem zagotavlja legitimacijo obstoječih ali potencialnih razmerij moči znotraj polja. Pri obravnavanju ključnih značilnosti pravnega polja razprava zajame tudi druge Bourdieujeve pojme, kot so habitus, kapital, simbolna moč in tako naprej, ki so pomembni za razumevanje Bourdieujeve teorije družbenih oziroma pravnih praks.
Keywords: Bourdieu, Pierre, 1930-2002; law; pravo; teorija; theory; sociologija prava; prostor (sociologija); pravni sistemi