Breme kajenja v Zasavju in odnos prebivalcev Zasavja do kajenja - Koprivnikar, Helena (Zdravstveno varstvo, 2009)
Namen: Že dolga leta nepreverjeno velja, da je kajenje med prebivalci Zasavja zelo razširjeno, morda celo najbolj med vsemi območji Slovenije. V raziskavi smo želeli prikazati kadilske navade odraslih prebivalcev Zasavja v primerjaviz ostalim zdravstvenim območjem Ljubljana oziroma ostalo Slovenijo.Metode: Podatke smo pridobili iz nacionalne raziskave "Dejavniki tveganja za nenalezljive bolezni pri odraslih prebivalcih Slovenije 2001", v katero je bilo vključenih 15.379 odraslih, starih 25 ? 64 let. Za analizo je bilo primernih 9.043 vprašalnikov. Kadilske navade in izpostavljenosti tobačnemu dimu smo analizirali z univariatnimi in multivariatnimi statističnimi metodami. Rezultati: Odstotek trenutnih kadilcev se pri anketirancih iz Zasavja (29,0 %) ni statistično značilno razlikoval od kadilskega vedenja anketirancev ostalega zdravstvenega območja Ljubljana (24,1%; p=0,235) oziroma Slovenije (23,6 %; p=0,089). Statistično značilne razlike so bile pri kajenju v bivalnih prostorih tako med Zasavjem (37,1 %) in ostalim zdravstvenim območjem Ljubljana (29,6 %; p=0,022), kot tudi med Zasavjem in ostalo Slovenijo (30,3 %; p=0,033), vendar pa ta razlika po standardizaciji na izobrazbo in strukturo bivalnih skupnosti ni bila več statistično značilna (pZasavje vs zdravstveno območje Ljubljana=0,329 oziroma pZasavje vs Slovenija=0,273). Zaključki: Razlika v izobrazbeni strukturi med Zasavjem, ostalim zdravstvenim območjem Ljubljana oziroma ostalo Slovenijo je morda lahko osnova za slabše poznavanje škodljivosti pasivnega kajenja in razlike v stališčih in vedenju v povezavi s pasivnim kajenjem med prebivalci Zasavja. Ta informacija je pomembna za načrtovanje dejavnosti na področju krepitve zdravja na tem območju na področju zmanjševanja bremena pasivnega kajenja.
Keywords: Central Sava Valley; kajenje; Zasavje