Veliki kraški izviri v zgornjem Posočju - Janež, Jože (Geologija, 2002)
V zgornjem delu povodja reke Soče je veliko območje alpskega krasa, ki zajema Kaninsko pogorje, povirje Koritnice do Mangrta in Jalovca, območje Trente do Vršiča in Triglava, Polovnik in Krnsko pogorje ter Bohinjski greben s Komno, Voglom in Črno prstjo. Veliki kraški izviri (izvir Soče, Krajcarce, Lepene, Vrsnice, Koritnice, Možnice, Šumnik v Bavščici, Kršovec, Glijun, Boka, Podlaznica, izvir Tolminke, Zadlaščice in Kneže) predstavljajo osnovo vodnih zalog reke Soče. Pomembne prednosti večine voda v alpskem krasu povodja Soče so veliki pretoki, sorazmerno visoke lege, nizka stopnja onesnaženosti zaledjain s tem povezana še ugodna kakovost vode. Kraški izviri so pomemben vir pitne vode in imajo velik energetski potencial. Na drugi strani te vode šeniso zadovoljivo ovrednotene kot bogastvo naravne dediščine. Celovito poznavanje naših alpskih voda danes zaostaja za pomenom teh voda in interesom po pseganju v alpski prostor.
Keywords: hidrogeologija; Julian Alps; Julijske Alpe; kraške vode; kraški izviri; podzemne vode; Posočje; varstvo voda; zaščita