Nastanek in razvoj termina znanstvena fantastika na Slovenskem - Kordigel Aberšek, Metka (Slavistična revija, 1993)
Poimenovanje literarnega žanra, ki mu danes rečemo znanstvena fantastika, se kaže ob podrobnejši obravnavi problema izjemno problematično, saj je termin veliko mlajši kot besedila, ki jih danes z njim označujemo. Angleška ustreznica (science fiction) je sicer nastala leta 1926, toda slovenska literarna kritika in literarna zgodovina sta jo odkrili relativno pozno. Še počasnejši je bil proces iskanja ustreznega slovenskega termina.
Keywords: mladinska književnost; Slovenia; Slovenija; young adult literature; znanstvena fantastika