Double generalized majorization and diagrammatics - Dodig, Marija (Ars mathematica contemporanea, 2023)
V članku dokažemo, da ima posplošena majorizacija particij presenetljivo lastnost dopolnitve kvadratov. Skupaj s predhodno dobljeno lastnostjo, podobno tranzitivnsti, to omogoča prepričljivo diagramsko interpretacijo. Poleg čisto kombinatoričnega prispevka je glavni rezultat uporaben pri problemih matrične dopolnitve ter v predstavitveni teoriji tulcev.
Keywords: diagramatska predstavitev; diagrammatics; inequalities; majorizacija; majorization; neenakosti; particije; partitions