Geografske zasnove sonaravnega načrtovanja regionalnega napredka Zasavske regije - Plut, Dušan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2002)
Geografske zasnove načrtovanja regionalnega napredka in posegov v geografsko okolje izhajajo iz predpostavk koncepta trajnega prilagajanja antropogenih sprememb v pokrajini svojstvenim zmogljivostim in omejitvam pokrajinotvornih sestavin. V pokrajinsko degradirani Zasavski regiji je izboljšanje kakovosti okolja (kurativni ukrepi) in regionalni gospodarski napredek v okviru nosilnih zmogljivosti okolja in prostora (preventivni ukrepi) temeljni razvojno-okoljsko zasnovan cilj razvojne strategije.
Keywords: Central Sava Valley; ecology; ekologija; environmental protection; regionalni razvoj; Slovenia; Slovenija; sonaravni razvoj; sustainable development; trajnostni razvoj; varstvo okolja; Zasavje