Prostorninska masa in faktorji raztresenosti posameznih vrst nekovinskih mineralnih surovin v pridobivalnih prostorih v Republiki Sloveniji - Strgar, Ivan (Geologija, 2004)
V članku so zbrani podatki za prostorninsko maso in faktor raztresenosti posameznih vrst nekovinskih mineralnih surovin v pridobivalnih prostorih v Republiki Sloveniji, ki so jih izpolnjevali nosilci rudarske pravice v "Obrazcu za priglasitev osnove o pridobljeni mineralni surovini - stanje 31.12.2003". Iz podatkov navedenega obrazca smo izračunali srednje vrednosti za prostorninsko maso in faktor raztresenosti za posamezne vrste nekovinskih mineralnih surovin, ki so v upoštevanih pridobivalnih prostorih oziroma nahajališčih. Glede na poznavanje podatkov o izdelanih elaboratih zalog in virov posameznih vrst nekovinskih mineralnih surovin v obstoječih pridobivalnih prostorih v Republiki Sloveniji ugotavljamo, da so bili podatki za prostorninsko maso in faktor raztresenosti večinoma povzeti kot "izkustveni", ne pa iz podatkov o ustreznih tehnoloških oziroma laboratorijskih raziskavah. Na ta način so bili zbrani podatki za preko 130 nahajališč posameznih vrst nekovinskih mineralnih surovin, ki so jih v navedenem obrazcu s stanjem 31.12.2003 izpolnjevali nosilci rudarske pravice za obstoječe pridobivalne prostore.
Keywords: nahajališča; naravni viri; nekovinske mineralne surovine; pridobivanje; Slovenia; Slovenija