Tri podobe v Balantičevi liriki - Bandelj, David (Jezik in slovstvo, 2009)
Razprava se ukvarja z analizo treh podob v poeziji Franceta Balantiča. Najprej skuša podati interpretacijo različnih načinov njihove uporabe pri pesniku, nato jih s pomočjo sodobnejših teorij metafore skuša umeščati v širši kontekst. Ugotovitve, do katerih prihaja, so vezane predvsem na dejstvo, da je uporaba metafor oz. simbolov pri Balantiču večpomenska in se giblje med telesno in duhovno sfero, tako da pridobijo metafore v njegovi poeziji od začetnega "zemeljskega" in izkustvenega, nov, "nad-zemeljski" pomen, ki je vezan na pesnikovo religiozno doživljanje.
Keywords: Balantič; Balantič, France; domovinska poezija; ljubezenska poezija; metafora; metaphor; religiozna poezija; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija; slovenski pesniki