Dulce María Loynaz, Fina García Marruz y la poesía de lo pequeno - Cecere, Fabiola (Verba hispanica, 2015)
Dulce María Loynaz in Fina García Marruz sta pesnici, ki v bogati kulturni panorami kubanske književnosti izstopata po jezikovni moči verzov, živahnih podobah, slikanju z besedami in po tem, da na svojstven način doživljata otok, njegovo zgodovino, običaje, protislovja in barve. Ta prispevek skuša ponuditi pregled nekaterih pesniških preizpraševanj in najpogostejših tematik, ki se pojavljajo v poeziji omenjenih avtoric in razkrivajo antitetični razvoj njunega pesniškega izraza, čeprav imata pogosto skupen izvor. Primerjalna analiza razkrije jezikovno preciznost Dulce Maríe Loynaz, avtorice očitno intimistične poezije, ter iskanje večnega v minljivosti materialnega, k čemur stremi Fina García Marruz.
Keywords: Loynaz, Dulce María, 1902-1997; García Marruz, Fina, 1923-; kubanska poezija; 20.st.; pesnice