Identification of regulatory elements in stress inducible epimerase promoter from filamentous fungus - Vilfan, Tanja (Acta chimica slovenica, 2003)
Predhodne raziskave so pokazale, da različni stresni pogoji v filamentozni glivi Rhizopus nigricans (R. nigricans) povečajo izražanje genov za citosolne Hsp70 in epimerazo. Z analizo epimeraznega promotorja smo ugotovili, da promotor vsebuje morebitna vezavna mesta za transkripcijske dejavnike, ki bi lahko uravnavali izražanje gena za epimerazo. Izražanje gena za epimerazo med toplotnim stresom bi bilo lahko uravnavano preko dveh vrst regulatornih elementov: dveh morebitnih elementov HSE in preko elementa STRE, ki je prisoten v števiInih promotorjih genov kvasovke Saccharomyces cerevisiae (S. cerevisiae) in se izražajo v različnih stresnih pogojih, vključno med toplotnim stresom. Cilj naše raziskave je bil proučiti obe vrsti regutatornih elementov in njihovo vtogo med toptotnim stresom v pogojih in vitro. Rezultatiposkusov premikov kompteksov DNAproteini v električnem pofju (EMSA) so pokazali, da je v glivi R. nigricans mehanizem povečanega izražanja oena zaepimerazo neodvisen od dejavnikov HSF in da toplotni stres aktivira transkripcijske dejavnike, ki se vežejo na morebitni regulatorni element STRE.
Keywords: ekspresija genov; genska regulacija; glive; Rhizopus nigricans; vplivi