Romani teaching in Austria - Halwachs, Dieter W. (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2012)
Kot v številnih državah je romska kultura deležna vse večje pozornosti tudi v Avstriji, kar je posledica romskega osamosvajanja, ki se je še posebej okrepilo po letu 1990. Romske nevladne organizacije so si prizadevale za vključitev romskega jezika in kulture v izobraževalni sistem, kar je bilo zagotovljeno z uradnim priznanjem Romov kot avstrijske narodne manjšine v letu 1993. Pobude za poučevanje romskega jezika so bile že od vsega začetka politično motivirane in sploh niso upoštevale sociolingvističnega položaja različic romskega jezika, ki jih govorijo Romi v Avstriji. Pedagoška mnenja so bila v tem procesu odrinjena oziroma bolj ali manj spregledana. Članek obravnava poučevanje romščine v Avstriji s posebnim ozirom na položaj romskega jezika na Gradiščanskem, ki v Avstriji velja za avtohtono različico romščine.
Keywords: Austria; Avstrija; etnične skupine; Romi; Gradiščansko; poučevanje jezikov; romski jezik