Branje za umirjanje v šolski knjižnici - "bibliosvetovanje" - Peršin Nemec, Sandra (Šolska knjižnica, 2022)
Prispevek predstavlja dejavnost bibliosvetovanja v šolski knjižnici Osnovne šole Antona Ukmarja Koper. Izvajala se je v šolskem letu 2017/2018 za učence 1. razreda v času podaljšanega bivanja. Namenjena je bila umirjanju učencev, ki so potrebovali umik iz razreda. Bibliosvetovanje je predstavljeno s teoretičnimi osnovami in praktično izvedbo v šolski knjižnici. Avtorica je šolska knjižničarka, ki si je za cilj postavila obravnavo različnih zgodb z motivi konfliktov, prijateljstva, deljenja stvari, drugačnosti in podobno. Strokovni članek predstavlja tudi bistvo identifikacije učencev z glavnimi junaki ter vpogled v konkretne izkušnje, ki jih učenci doživljajo v šoli. Avtorica predstavi različne zgodbe, like in načine, na katere se ti soočajo z nastalo situacijo, ter pogovore z učenci ob prebranih knjigah.
Keywords: bibliosvetovanje; branje; izkustveno učenje; medosebne komunikacije; osnovne šole; pravljice; šolske knjižnice; začetni pouk