Razvoj slovenske ontološke terminologije do konca 19. stoletja - Kerže, Ivo (Slavistična revija, 2017)
V prispevku je prikazan razvoj ontološkega izrazja v slovenskem jeziku od začetkov pa vse do konca 19. stoletja. Analiziran je izvor osrednjih ontoloških izrazov: podstat, bitje, bistvo, bitnost, bit. Izkaže se, da je bilo obdobje katoliške obnove posebej cvetoče glede nastajanja te terminologije, čeprav so bili osnovni izrazi stan, bitje) postavljeni že v protestantskem obdobju. Poleg tega se v tej genezi izkaže kot pomemben zlasti slovarski prispevek Valentina Vodnika in Mateja Cigaleta.
Keywords: 19. st.; filozofija; ontologija; ontology; philosophy; Slovene; slovenščina; terminologija; terminology