Določitev tornega količnika v brazdah z napetostno funkcijo - Imrak, Cevat Erdem (Strojniški vestnik, 2007)
Največja sila trenja, ki lahko nastane v brazdah, je funkcija dejanskega tornega količnika med vrvjo in brazdo. Torni količnik je predstavljen na različne načina za vsako vrsto oblike brazde. V prispevku je prikazan obrazec za porazdelitev tlaka na stični površini okrogle in/ali brazde v obliki črke U. Z metodo napetostne funkcije smo določili tudi torni količnik brazd.
Keywords: žleb; torni količnik; napetostne funkcije