Zaupanje med politiko, stroko in javnostjo - Jesenšek, Miha (Teorija in praksa, 2008)
Besedilo predstavlja sociotehnološke vidike izvedbe zanesljivih, transparentnih in družbeno sprejetih e-volitev. Ključni elementi so: dvotočkovni sistem preverjanja istovetnosti in varen prenos podatkov, možnost ponovne oddaje glasu po sistemu Zadnji glas velja, anonimnost glasu, odprtokodna metoda razvoja ter jasen in pregleden uporabniški vmesnik in podporni sistem, ki temelji na dvosmerni komunikaciji. Le z vključitvijo politike, stroke in javnosti v načrtovanje in izvedbo e-volitev dosežemo pozitivno implementacijo le-teh v praksi.
Keywords: election; Elections; Volitve; Electronic voting; Elektronsko glasovanje; Computer technology; Računalniška tehnologija; Informacijska tehnologija; Information technology; Družbeni vidik; Social aspects; Political aspects; Politični vidik; Trust; Zaupanje; Public; Javnost; e-volitve