Delovnopravna zakonodaja v Sloveniji in pravice iz dela s poudarkom na pokojninskem zavarovanju 1945-1990 - Dobaja, Dunja (Prispevki za novejšo zgodovino, 2023)
Prispevek v prvem delu sledi razvoju postopnega preoblikovanja klasičnega pogodbenega delovnega razmerja v t. i. medsebojno asociativno delovno razmerje, to je razmerje delavca z drugimi delavci, samostojnimi proizvajalci. Tovrstno razmerje je nastalo z vključitvijo delavca v delovno organizacijo in ne s sklenitvijo delovne pogodbe. Prehod v nov koncept delovnih razmerij je pomenilo postopno oblikovanje nove delovnopravne zakonodaje, ki je bila odraz vsakokratnih gospodarskih razmer v Jugoslaviji. V drugem delu se prispevek osredotoča na pravice iz dela in posebno pozornost posveti pokojninskemu zavarovanju, ki je prav tako doživljalo zakonske spremembe, ki niso bile vedno zagotovilo za urejen položaj upokojencev. Slednje je bilo zlasti izrazito v drugi polovici osemdesetih let, v času gospodarske krize in postopnega zatona skupne jugoslovanske države.
Keywords: delo; delovnopravna zakonodaja; pokojninsko zavarovanje; Slovenija; socializem; zakon