Netopirji v gozdnem sistemu - Zagmajster, Maja (Gozdarski vestnik, 2001)
Kljub bogati vrstni pestrosti netopirjev v Sloveniji je poznavanje njihove razširjenosti in ekoloških preferenc še zelo slabo, kar velja tudi za gozdne ekosisteme. Mnogo vrst netopirjev prebiva v gozdu, gozdni sestoji ali rob gozda imajo pomembno vlogo kot prehranjevalni habitat netopirjev, pri orientaciji na letalnih poteh, kot zaščita pred močnim vetrom in verjetno tudiplenilci. Pomembno je ohranjanje mlak in drugih vodnih teles v gozdu. Uničevanje gozdne krajine negativno vplica na številčnost netopirjev. To pa lahko prepreči pravilna nega starejših in votlih dreves in ohranjanje primemega deleža zrelih gozdov z dupli. Dopolnitna rešitev je postavljanje netopimic. Potrebna so večja vlaganja v raziskave netopirjev gozda in zavarovanja ogroienih območij, izboljšanje pretoka informacij o najdbah netopirjev in sodelovanje med vsemi stmkovnimi področji, ki se ukvarjajo z gozdnim ekosistemom.
Keywords: Chiroptera; Drevesa; Ecosystem; Ekosistem; Netopirji; Trees