Seek, and you shall find - Čobec, Katarina (Stridon, 2024)
Biblija je najpogosteje citirano besedilo v evropskih jezikih. Na angleški jezik je najmočneje vplivala Verzija Kralja Jakoba, ki je jezik obogatila s stotinami idiomatičnih izrazov. Biblijski citati in frazemi se uporabljajo tudi v politiki. Članek obravnava angleške biblijske elemente (citate in frazeme), ki so bili uporabljeni na plenarnih zasedanjih Evropskega parlamenta v obdobju 2019–2024, in nji-hovo tolmačenje v slovenščino in francoščino. Iskanje citatov v korpusu EP je potekalo s pomoč-jo ključnih izrazov, ki lahko uvajajo biblijske reference, iskanje frazemov pa na podlagi vnaprej pripravljenega seznama. Najdenih je bilo šest citatov in 41 različnih frazemov. Analiza primerov in tolmaških strategij nudi vpogled v biblično znanje tolmačev, ki prihajajo iz držav z različnim kulturnim ozadjem, a podobno zakonodajo o poučevanju verskih vsebin v javnih šolah in vse več-jo religijsko nepismenostjo. Rezultati kažejo, da imajo francoski tolmači nekoliko več bibličnega znanja kot slovenski. V primerih vidimo, da je sporočilo sicer mogoče ustrezno pretolmačiti tudi brez poznavanja biblijskega elementa, da pa je tolmačenje celovitejše, če tolmač pozna biblijski citat ali frazem.
Keywords: biblical expressions; biblical knowledge; biblical quotations; biblično znanje; biblijski citati; biblijski frazemi; European Parliament; Evropski parlament; interpretation strategies; tolmaške strategije