Razvoj balinanja na evropskih in svetovnih prvenstvih od leta 1998 do leta 2011 - Borčnik, Aleš (Šport (Ljubljana), 2016)
Cilj raziskave je bil ugotoviti, kako so se razvijale balinarske discipline (hitrostno, štafetno in natančno izbijanje ter discipline krog, posamezno, dvojice) na evropskih in svetovnih prvenstvih od leta 1998 do leta 2011, kakšni rezultati so se dosegali v disciplinah hitrostnega, štafetnega in natančnega izbijanja ter v disciplini krog po posameznih stopnjah tekmovanja. Analizirali smo število metov in število zadetkov v hitrostnih disciplinah, število točk, ki so bile potrebne za dosego določene uvrstitve na prvenstvu v disciplinah izbijanj in kroga. Analizirano je število udeležencev, ki so tekmovali v posamezni disciplini na evropskih in svetovnih prvenstvih. Pojasnjeno je, katere države so osvajale medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih v vseh šestih disciplinah v tem časovnem obdobju. Predstavljene so tudi so možnosti, da se balinanje v prihodnosti uvrsti v program poletnih olimpijskih iger.
Keywords: balinanje; bocce volo; development of the results; european championships; evropsko prvenstvo; olimpijske igre; olympic games; razvoj; rezultati; sport; svetovno prvenstvo; šport; world championships