Principles of the design of urban space that support rail systems from the aspect of urban elements and elements of the relief - Kopić, Miloš (Geodetski vestnik, 2011)
Pri multimodalnem pristopu k uravnoteženi zastopanosti oblik javnega in zasebnega prevoza tirnični sistemi prispevajo k rešitvi prometnih težav v modernih mestih. Njihovo uvajanje v urbane enote omogoča urbano transformacijo, ki lahko z racionalno rabo energije, zmanjšanjem hrupa in onesnaženosti zraka, zmanjšanjem prometne gneče, socialno integracijo na javnih mestnih prostorih, funkcionalnostjo urbanih enot in privlačnostjo urbane oblike prispeva k mestu, ki je trajnostno in prijazno za bivanje. Prostorske elemente tirničnih sistemov je mogoče spraviti v ustrezno razmerje z urbanimi elementi in elementi reliefa. Z oblikovanjem odnosov med temi elementi na ravni javnih mestnih prostorov, in sicer na podlagi arhitekturnih načel, je mogoče oblikovati funkcionalne urbane enote posebne oblike in urbanezasnove. Cilj dela je ugotoviti, kako je mogoče spraviti navedene elemente v prostorski odnos, da bi javni mestni prostori, ki vsebujejo tirnične sisteme, prispevali k funkcionalnosti in privlačnosti za bivanje prijazne in trajnostne urbane oblike. Cilj je tudi ugotoviti, kako konfiguracijo terena, z vsemi njenimi elementi, spraviti v proces digitalnega projektiranja urbanih prostorov, ki vsebujejo tirnične sisteme.
Keywords: design; dizajn; geomorfologija; geomorphology; javni promet; landscape; mesta; rail system; relief; route; tirnični sistem; topography; trasa; urban spaces; urbani prostori