Some possibilities for determining cutting data when using laser cutting - Radovanović, Miroslav (Strojniški vestnik, 2006)
Tehnološki problemi, s katerimi se srečujemo na področju uporabe strojev za lasersko odrezovanje, so posledica nezadostnega poznavanja laserske tehnike in pomanjkanja dovolj zanesljivih podatkov iz prakse in poznavanja parametrov, ki vplivajo na sam postopek odrezovanja. Pomemben parameter, ki ga moramo določiti in vključiti v programsko opremo številskega krmiljenja, je rezalna hitrost. Različni avtorji analizirajo postopek lasreskega odrezovanja in podajajo matematične modele, pri katerih je lasersko odrezovanje modelirano z rezalno hitrostjo, kot ključnim parametrom odrezovanja. Stevilčno vrednost rezalne hitrosti lahko določimo iz priporočil proizvajalca, z določenimi izkušnjami ali z uporabo enačb iz literature. V tem prispevku so predstavljene nekatere možnosti za določitev parametrov laserskega odrezovanja in rezalne hitrosti, na podlagi stopnje odrezovanja, ločilne energije in rabe specifične moči.
Keywords: lasersko rezanje