Laser-induced deterioration grinding of zirconium oxide (ZrO2) - generation of layer patterns and performance evaluation - Zhang, Xiaohong (Strojniški vestnik, 2015)
Kljub vse večjemu povpraševanju po izdelkih iz cirkonijevega dioksida je širjenje uporabe omejeno zaradi majhnih stopenj odvzema materiala in visokih stroškov obdelave, ki presegajo 75 % stroška komponente. Razrešitev težav, povezanih z natančnostjo in učinkovitostjo obdelave keramike ZrO2, je zato pomembna za proizvodno industrijo. Za tradicionalno lasersko podprto brušenje (LAG) so značilne omejene možnosti uporabe hladilne tekočine in površinske/podpovršinske razpoke, ki se tvorijo zaradi akumulacije toplote. Te težave predstavljajo ozko grlo pri praktični uporabi LAG in zato je predlagana nova strategija za lasersko pripravo površine keramike ZrO2 na mokro brušenje (LIDWG). Cilj LIDWG je nadzorovano poškodovanje vrhnje plasti v enakomernih vzorcih kot priprava na visokoučinkovito brušenje. Proces LIDGW je sestavljen iz dveh različnih podprocesov: priprave in brušenja.
Keywords: cirkonijev oksid; lasersko izdelane luknjice; mokro brušenje; porazdelitev; priprava vrhnje plasti; sila pri brušenju