Razvijanje algoritmičnega mišljenja pri predšolskih otrocih z uporabo IKT - Rangus, Simona (Revija inovativna pedagogika, 2025)
V letu 2024/2025 smo se v oddelku otrok starih od 4 do 6 let vključili v projekt Inovativna pedagogika 5.0, z namenom uvajanja temeljnih vsebin računalniškega in informacijsko-komunikacijskega opismenjevanja (RIN). Sledili smo ciljem za razvoj algoritmičnega mišljenja. V prispevku želimo predstaviti sistematično načrtovane in izvedene dejavnosti, s katerimi smo postopno dosegali zastavljene cilje. Pred izvedbo dejavnosti za razvijanje algoritmičnega mišljenja smo z metodo opazovanja ugotavljali predznanje otrok na podlagi katerega so temeljile načrtovane dejavnosti. Na področju matematike smo razvijali spretnosti, ki so omogočale uspešnejšo realizacijo zastavljenih nalog. Napredek smo spremljali in analizirali z metodo opazovanja z udeležbo. Skozi igro, ki je otrokovo najmočnejše motivacijsko sredstvo za učenje in s pomočjo uporabe IKT tehnologije, smo izvajali dejavnosti, ki so omogočale razumevanje osnovnih konceptov algoritmov. Otroci so pri tem razvijali sposobnosti za reševanja problemov s pomočjo logičnih, zaporednih korakov, ki so s svojo postopnostjo dosegli višjo raven razmišljanja in otrokove aktivnosti.
Keywords: algorithmic thinking; algoritmično mišljenje; ICT; Informacijsko-komunikacijska tehnologija; matematika; mathematics; Predšolska vzgoja; predšolsko obdobje; Predšolsko učenje in poučevanje; preschool period