Sindrom kratkega črevesa kot zaplet Crohnove bolezni - Ocepek, Andreja (Medicinski razgledi, 2006)
Pri delu bolnikov s Crohnovo boleznijo se zaradi zožitev prebavne cevi, ki se razvijejo ob napredovanju bolezni, potrebni operacijski resekcijski posegi. S predstavitvijo bolnice s Crohnovo boleznijo, pri kateri se je po več operacijah zaradi ponavljajočih se nenadnih zapor tankega črevesa razvil sindrom kratkega črevesa, želimo opozoriti na možen zaplet takšnega zdravljenja. Za sindrom kratkega črevesa so značilni huda driska, znaki malabsorpcije, hipovolemije in izsušitve, elektrolitsko in presnovno neravnovesje, podhranjenost ter pomanjkanje nekaterih vitaminov. Simptomi in znaki se pojavijo, kadar je preostali del tankega črevesa krajši od 200 cm. V prispevku opisujemo vzroke za nastanek in patofiziološke mehanizme sindroma kratkega črevesa ter sodoben pristop k zdravljenju teh bolnikov.
Keywords: Crohn Disease; Crohnova bolezen; Zapleti; complications; Short Bowel Syndrome; Sindrom kratkega črevesa; Patofiziologija; physiopathology; therapy; Zdravljenje; črevesne bolezni