Postmodern referentiality - Pompe, Gregor (Muzikološki zbornik, 2013)
Drugo simfonijo (1967) hrvaškega skladatelja Petra Bergama je potrebno analizirati v kontekstu zagrebškega Bienala, torej v kontekstu prevlade modernizma, ki ga je skladatelj razumel kot slepo ulico. Simfonija je zasnovana kot niz citatov in aluzij, ki lahko sprožajo široko polje asociacije, povezanih z logiko toka glasbene zgodovine.Takšni postopki so podobni postmodernističnim tehnikam, zato je mogoče skladbo Bergama razumeti kot proto-postmoderno delo.
Keywords: Bergamo, Petar, 1930-; intertekstualnost; Intertextuality; kontekst; modernizem; postmodernizem; referencialnost; tekst