Uporaba konfokalne laserske mikroskopije za ugotavljanje poroznosti naravnega kamna na primeru kalcitnega marmorja - Mauko, Alenka (Geologija, 2008)
Poroznost je ena izmed glavnih značilnosti naravnega kamna, ki vpliva na njegovo trajnost in funkcionalnost, ko se ta uporablja kot gradbeni material. Poleg tega so tudi sami mehanizmi propadanja že vgrajenega kamna povezani s spremembo poroznosti. Za določanje poroznosti naravnega kamna se uporabljajo različne posredne in neposredne tehnike. V članku je podan pregled, prednosti in pomanjkljivosti različnih metod. Laserska konfokalna mikroskopija ali krajše CLSM (confocal laser scanning microscopy) sodi med neposredne (mikroskopske) tehnike. Njena uporaba je na področju študija gradbenih materialov kljub številnim prednostim, med katerimi je ena najpomembnejših vizualizacija 3D prostora, manj poznana. Podan je primer uporabe konfokalne mikroskopije za kvalitativno ter kvantitativno vrednotenje poroznosti v kalcitnem poligonalnem granoblastičnem marmorju, ki se kljub svojim slabim trajnostnim lastnostim, pogosto uporablja kot gradbeni proizvod, zlasti v primeru fasadnih plošč. Ugotovljeno je bilo, da izpostavitev preiskovanega kalcitnega marmorja toplotno - hidričnim dejavnikom propadanja, znatno vpliva na spremembo poroznosti, zlasti na nastanek razpok med zrni. Tovrstno propadanje lahko uspešno ovrednotimo z uporabo CLSM metode, če so vzorci primerno pripravljeni in z razvojem ustreznih orodij slikovne analize.
Keywords: gradbeni materiali; laserska tehnika; marble; marmor; mikroskopiranje; naravni kamni; porozni materiali