Microvoid system in fibres - Sfiligoj-Smole, Majda (Acta chimica slovenica, 2002)
V prispevku smo z ozkokotnim rentgenskim sipanjem (SAXS) proučili sistem mikrovotlin v polietilentereftalatnih (PET) in polipropilenskih (PP) vlaknih. Komercialna PET tekstilna vlakna smo obdelali v različnih medijih in spremljali vpliv pogojev obdelave na homogenost vlaken s SAXS. Konvencionalno barvanje vlaken v vodnem mediju in in toplotna obdelava vlaken v vročem zraku povzročita spremembe v sistemu por vlakna. Na laboratorijski predilno-raztezalni napravi smo izdelali tehnična PP vlakna ter določili vpliv raztezanja na sistem por v vlaknu. Raztezanje vpliva na oblikovanje sistema praznin v vlaknu.
Keywords: morfologija; polietielen tereftalat; polipropilen; pore; struktura; tekstilna vlakna