Zlomi končnega dela koželjnice - Kogovšek, Urška (Medicinski razgledi, 2002)
Zlomi končnega dela koželjnice so pogosti zlomi in so večinoma posledica padcana iztegnjeno roko. Poznamo številne oblike zlomov in različne sočasne poškodbe, odvisno od mehanizma poškodbe, smeri delovanja sile in kvalitete kosti. Z vzpostavitvijo anatomskega položaja kostnih odlomkov, gladke sklepne površine in z ohranjenim veznim aparatom lahko dosežemo dobro funkcionalnost. Zlome največkrat zdravimo konzervativno. Zapletom se večinoma lahko izognemo spravilno izbiro zdravljenja, spremljanjem poškodovanca in ustrezno rehabilitacijo.
Keywords: Colles' fracture; Collesov zlom; Diagnosis; Zlom, fiksacija; Therapy; kosti; Classification; zlomi; Fracture fixation; koželjnica; zdravljenje; fiksacija