Viri informacij in informiranost bolnikov z revmatoidnim artritisom - Pavić Nikolić, Milena (Obzornik zdravstvene nege, 2012)
Uvod: Revmatoidni artritis je kronična vnetna revmatična bolezen, ki lahko vodi do invalidnosti in vpliva na zmanjšano kakovost življenja. Da bi dosegli dober nadzor bolezni in zdravljenja sta izobraževanje bolnikov in usklajenost postopkov zdravljenja bistvenega pomena. Cilj izvedene raziskave je bil ugotoviti najpogosteje uporabljene vire informacij pri bolnikih z revmatoidnim artritisom in oceniti, katera vprašanja si najpogosteje zastavljajo. Metode: Uporabili smo kvantitativno deskriptivno metodo raziskovanja. Podatke smo zbirali z anketnim vprašalnikom. Sodelovalo je 98 bolnikov z revmatoidnim artritisom Kliničnega oddelka za revmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (povprečna starost 59,8; s = 1,2).Raziskava je potekala od marca do junija 2010. Rezultati: Rezultati kažejo, da 89,2 % bolnikov podatke o svoji bolezni in zdravljenju dobi od revmatologa, 62,7 % bolnikov pri iskanju informacij nikoli ne uporablja interneta. Ne glede na vir najpogosteje iščejo podatke o zdravilih, njihovih učinkih (82 %) in neželenih učinkih (74,8 %) in o značilnostih bolezni (79,3 %). Veliko bolnikov želi izvedeti več o socialnih prejemkih, do katerih so upravičeni (66,7 %), o prehrani (59,5 %), o možnostih rehabilitacije (58,6 %) in medicinskih pripomočkih (43,2 %). Diskusija in zaključek: Revmatolog je glavni vir informacij bolnikov z revmatoidnim artritisom Kliničnega oddelka za revmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Dobili smo tudi podatke o tem, katere informacije bolniki potrebujejo. Ti rezultati bodo zdravstvenim delavcem v spodbudo in pomoč pri aktivnejšem vključevanju v izobraževanje bolnikov. Multidisciplinarni pristop pa bo pripomogel k večji skladnosti pri zdravljenju in boljšemu obvladovanju bolezni.
Keywords: bolniki; information resources; patients; revmatoidni artritis; rheumatoid arthritis; viri informacij