A muffler with adaptive acoustic properties - Šteblaj, Peter (Strojniški vestnik, 2015)
V članku so predstavljani rezultati raziskav, ki se nanašajo na zmanjševanje hrupa izpušnih sistemov motorjev z notranjim zgorevanjem in prezračevalnih sistemov. Raziskave so rezultat reševanja realnega problema pojava akustičnih resonanc v izpušnih sistemih. Akustične resonance se najpogosteje duši z vgradnjo konvencionalnih reaktivnih glušnikov, ki delujejo dobro pri danih obratovalnih razmerah in pri izbrani resonančni frekvenci, vendar ko se obratovalni pogoji spremenijo se spremeni tud resonančna frekvenca in delovanje reaktivnega glušnika ni več učinkovito. Praksa uglaševanja konvencionalnih reaktivnih glušnikov na resonančno frekvenco se je doslej izvajala s krmiljenjem posameznega parametra glušnika, npr. volumna, dolžine ali togosti aktivnega elementa. Vse dosedanje rešitve adaptivnih reaktivnih glušnikov so prostorsko potratne, elektromehansko zahtevne in so povezane s povečanjem mase glušnika.
Keywords: adaptivni glušniki; izpušni sistemi; reaktivni glušniki; zmanjševanje hrupa