Razvoj mikrostrukture v grobozrnati korundni keramiki - Šventner-Kosmos, Alenka (Kovine zlitine tehnologije, 1995)
Keramika za izdelavo spojev s kovino po MoMn postopku ima izredno velika zrna in vsebuje do 4 ut. % dodatkov ?$SiO_2$? in zemljoalkalij. Dodatke smo glinici primešali kot raztopino organometalnih spojin ali v obliki frite. Spremljali smo vpliv sestave dodatka in pogojev sintranja na zgoščevanje in razvoj mikrostrukture. Mikrostruktura je močno odvisna od količine ?$SiO_2$? v dodatku: večja vsebnost ?$SiO_2$? povzroči usmerjeno rast zrn in razvoj zaprte poroznosti. Zadovoljive rezultate (dovolj velika zrna in gostoto) smo dosegli pri sorazmerno visokih temperaturah (1750°C) in normalnih časih sintranja.
Keywords: mikrostruktura; ceramic; keramika; korundna keramika