Zlom vratu stegnenice - Kozina, Simona (Medicinski razgledi, 1999)
V članku je opisan zlom vratu stegnenice ki je najpogostejši tip zloma kolka pri starejših ljudeh. Pogost zaplet zloma je avaskularna nekroza glave stegnenice, ki je posledica prekinitve arterijskega ožilja, ki prehranjuje glavo stegnenice. Opisani so različni tipi zloma z ustreznim zdravljenjem. Poseben poudarek je predvsem na osteosintezi in vstavitvi kolčne endoproteze, ki sta najbolj pogosto uporabljeni metodi zdravljenja zloma vratu stegnenice na Kliničnem oddelku za travmatologijo v Ljubljani. Poleg operativne oskrbe zloma pa je za dober funkcionalni izid zdravljenja potrebna tudi ustrezna rehabilitacija.
Keywords: Femoral neck fractures; stegnenica; Diagnosis; zlomi; Therapy; zdravljenje; Surgery; Fracture fixation; Hip joint; Anatomy and histology; Radiography; Fracture fixation, internal; Postoperative care