Nepravdni in izvršilni postopki v ustavnosodni presoji - Jadek-Pensa, Dunja (Podjetje in delo, 2018)
Prispevek je razčlenjen v dva sklopa. V prvem delu poskuša sumarno orisati pomen poštenosti sodnega postopka za udejanjanje vladavine prava in izgrajevanje zaupanja v sodno vejo oblasti. V drugem delu povzema iz izbranih odločb Ustavnega sodišča, ki se nanašajo na nekatere dileme izvršilnega in nepravdnega postopka. Ideja je približati bralcu ustavnopravno razsežnost s posebnim poudarkom na področju izvršilnih in nepravdnih postopkov, pa tudi osnovne značilnosti razreševanja ustavnopravnih dilem.
Keywords: izvržba zaradi zagotovitve stikov z otroki; načelo pravne države; obrazložena sodna odločba; odvzem svobode; poštenost postopka; ustavno sodišče; začasni zastopnik pri izvršbi na stanovanje; zloraba izvržbe