Beležke o opazovanju kozice Gallinago gallinago na Ljubljanskem barju - Božič, Ivo A. (Acrocephalus, 1998)
Kozico na Ljubljanskem barju opazujem že vse od leta 1976. Vsa ta leta sem običajno opazoval posamezne osebke oziroma manjše skupine (nekje do pet osebkov), izjema pa je opazovanje iz leta 1995, ko sem 05.04. naštel kar 25 kozic. V posameznik letih (1978, 1992, 1994) sem tudi opazoval svatovski let samca, vendar pa ob naslednjem obhodu terena o svatovanju kozice praviloma ni bilo več ne duha ne sluha. Kozica se na Ljubljanskem barju zadržuje predvsem včasu preleta, še zlasti marca, aprila, tudi še maja, medtem ko v času gnezdenja redkeje (1978). ...
Keywords: bird; ptice; kozica; opazovanje; Ljubljana Marshes; Ljubljansko barje; ornitologija