The CEFR and teaching Japanese as a foreign language - Shigemori Bučar, Chikako (Linguistica (Ljubljana), 2014)
Takoj po objavi SEJO leta 2001 je začelo Združenje učiteljev japonskega jezika v Evropi (AJE) z raziskovalnim projektom o zgodovini jezikovnega pouka v Evropi, proučilo jezikovne politike več različnih evropskih držav in predstavilo možnosti za učenje in poučevanje japonščine kot tujega jezika v Evropi. Združenje meni, da so načela in dosežki okvira SEJO pomembni, in bi jih rado delilo pri svojih aktivnostih. Japonska fundacija je, delno pod vplivom SEJO, leta 2010 sestavila "Merilo JF za poučevanje japonščine". Merilo JF ponuja orodja, ki jih lahko uporabljajo učitelji in učenci za načrtovanje svojega poučevanja oz. učenja s samoocenjevanjem jezikovne sposobnosti. Japonska fundacija izdaja tudi novo vrsto učbenikov za učenje japonščine s poudarkom na medkulturnem razumevanju med različnimi narodi. Test za preverjanje znanja japonščine so pregledali leta 2010 in njegova nova verzija pod posrednim vplivom SEJO namenja večjo pozornost dejavnostim oz. aktivnemu delovanju posameznika v jezikovnem okolju. Avtorice članka smo analizirale poučevanje japonskega jezika na Univerzi v Ljubljani z ozirom na nivoje jezikovne sposobnosti v okviru SEJO. Študenti na koncu dodiplomskega študija približno dosežejo nivo B1/B2, na koncu druge stopnje študija pa nivo C1. Obstajajo pa težave pri presojanju nivojev obstoječih jezikovnih predmetov glede na okvir SEJO: te se nanašajo na specifičnosti japonščine, zlasti v zvezi s sistemom pisave, vljudnostnimi in pragmatičnimi strategijami ter učenčevim poznavanjem trenutnih dogodkov in ozadja japonske družbe. Kljub temu lahko trdimo, da SEJO ponuja konkretne ideje in nov pogled na načrtovanje jezikovnega pouka tudi za pouk neevropskih jezikov.
Keywords: auto-evaluation; Cadre européen commun de référence pour les langues; CECRL; didactique des langues; didaktika jezika; Japanese; japonais; japonščina; merilo JF; samoocenjevanje; SEJO; Skupni evropski jezikovni okvir; slovenski študenti; standard JF; tuji jeziki