Vpliv atorvastatina na trajanje intervala QTc pri bolnikih s srčnim popuščanjem - Goličnik, Alenka (Medicinski razgledi, 2006)
Srčno popuščanje je povezano s podaljšanjem intervala QTc in spremembami QRS-kompleksa v EKG-zapisu. Vse bolj se kot napovedni dejavnik srčnega popuščanja uveljavlja tudi povišana plazemska vrednost možganskega natriuretičnega peptida (proBNP). V zadnjem času številne študije dokazujejo, da bi inhibitorji 3-hidroksi-3-metilglutaril CoA reduktaze a1i statini lahko izboljšali stanje pri bolnikih s srčnim popuščanjem. Naša hipoteza je bila, dakratkotrajno zdravljenje s statini skrajša interval QTc in ima ugodne učinkepri bolnikih s srčnim popuščanjem. 43 bolnikov s srčnim popuščanjem ishemičnega ali neishemičnega izvora smo naključno razporedili v dve skupini. Bolniki v študijski skupini (n=23) so tri mesece prejemali atorvastatin v odmerku 10 mg/dan, bolniki v kontrolni skupini (n =20) pa atorvastatina niso prejemali. Po treh mesecih se je trajanje intervala QTc v študijski skupini pomembno skrajšalo (460,30 34,50 ms ob začetku, 443,35 30,35 ms ob koncu, P10 ms) je bilo povezano z izboljšanjem telesne zmogljivosti. Plazemske vrednosti proBNP in trajanje kompleksa QRS se med študijo niso bistveno spreminjale, prav tako nismo opazili pomembnih razlik med skupinama. Kratkotrajno zdravljenje s statini pribolnikih s srčnim popuščanjem skrajša trajanje intervala QTc in je povezanoz izboljšanjem njihove telesne zmogljivosti, ne vpliva pa na kompleks QRS in plazemske vrednosti proBNP. Skrajšanje intervala QTc je povezano z izboljšanjem telesne zmogljivosti bolnikov s srčnim popuščanjem.
Keywords: Elektrokardiografija; Heart Failure, Congestive; Hidroksimetilglutaril CoA reduktaze; Electrocardiography; Hydroxymethylglutaryl Coa Reductases; Srce, odpoved kongestivna; srčno popuščanje; Antagonists And Inhibitors; therapy; zdravljenje; statini